петък, 9 януари 2015 г.

Dessine moi, Charlie!


              La France, добре звучи, а? Или по- скоро звучеше. В момента може би няма човек, който да си мисли- Ех, да бях в момента пред Айфеловата кула! Целия свят разбра за потресаващите събития свързани с Шарли Ебдо. Още същият ден в цяла Франция започнаха бунтове и протестни манифестации, в защита на свободата на израз, които продължават и до днес. Някак си, никой не се чувства спокойно излизайки навън и виждайки навсякъде полицаи, въоръжени с автомати. Обявена е тревога, хората са едновременно ядосани и в паника. Навсякъде има плакати АЗ СЪМ ШАРЛИ, пияните хора петък вечер на улицата под прозореца ми вече не крещят Обичам Мари!, а именно Je suis Charlie. 




Което е също вече и профилна снимка на много из социалните мрежи.

Някак си, сюреалистично е, същевременно и изключително груб ритник в реалноста, най- вече за близките на пострадалите. Хора, лишени от живот заради рисунки в хумористичен вестник? Французи и хора от цяла Европа се бунтуват срещу абсурдноста на ситуацията. Je suis CHARLIE! 

Пробвахте ли да отворите официалната страница на Charlie Hebdo?

"Защото моливът винаги ще е над варварството...
Защото свободата е универсално право...
Защото вие ни подкрепяте..."

~Clementine, Bordeaux 9.1.2015


1 коментар:

  1. Изумена съм от тази брутална касапница! Не помня някога да съм чувала за случай след тъмните векове, в който художник бива убит заради изкуството си! Отвратена съм от "смелостта" на тези "мъже". Започвам сериозно да мисля, че ислямът е лоша психическа болест!

    ОтговорИзтриване