понеделник, 16 март 2015 г.

Crazy coloured hair, maintenance and all that jazz


Тъй като една ограмна част от въпросите, които получавам, са свързани с косата ми, или по-скоро с цветовете и поддръжката им, реших да направя пост, в който да споделя всичко, което знам по темата. Отсега да си съобщя, нямам никакво козметично образование, но пък доста стабилен рисърч и изчетена литература.

Та, един бърз обзор- всичко започна през 2013-та с розовото омбре, след това мината година боядисах косата си синя, и я поддържах няколко месеца. След като се поддстригах, което държа да отбележа не беше свързано с фал с боядисването, а личен избор, известно време бях в шоколадово кафяво. До днес, така дългожеланото розово.



         Както може би се досещате, за светлите цветове, се налага обезцветяване. Тъй като косата ми е светла, не ми се наложи да го сторя, когато бях синя, но пък за розовото си подържах bleach-а за около 5-6 минути на главата и изруся значително. На перчемчето имах няколко зелена кичура, спомен от синята ми коса, която беше останала скрита под кафявата. Затова и само бретончето си заслужи още няколко минути обезцветяване, докато падне и зеленикавото. Не съм прилагала обезцветителя директно, а го разредих с шампоан, или както му казват в интернета- bleach bath. Звучи ужасно, знам. Пропорциите бяха що-годе 50/50 шампоан и обезцветител. Активатора, който ползвах беше 20 vol 6 %. Има и по- силни, в случай, че имате по- тъмна коса. 

       Тъй като като тъй нареченият обезцветител, не точно обезцветява, а по- скоро взима естественият ви цвят и го разнищва и изсветлява, крайния резултат обикновено е рижаво, или жълтеникаво, зависи от цвета ви. Аз си останах с доста допустимо русо, но като цяло тъмните коси изсветляват до доста неприятни ръждиво-жълти тонове, които трябва да се минат с тонатор преди пристъпване към боичката. Розовата боя, която използвах е Carnation Pink на La Riché Directions. Сега към най- любимият ви въпрос- не се ли уврежда косата? Ако кажа не, ще излъжа, тъй като обезцветителя действа шоково на косата. В моят случай, дори и да е увредена, никога не е било видимо. Все още си е мека както преди. А и все пак bleach bath-a ми трая под 10 минути. 

Пригответе се за поредица баня-селфита.

Преди:



След изсветляването:


(тук изчаках 1 или 2 дена, и повторих само зелените кичури по бретона)



Розовост: 






 Ето ги и боичката и изсветлителя:

Семи-перманентните цветове, като Lariché, Manic-Panic, SpecialEffects и т.н. могат да се разреждат с балсам за коса за постигане на пастелни тонове.

Хубаво е преди обезцветяване/изветляване да изчакате колкото се може повече време без да миете косата си- натуралните масла, които косъма отделя защитават корена от увреждане.


Пропорции за смесване: 1 час от пудрата към 2 част от активатора. Нанася се на мокра коса, и е добре да проверявате на често как върви обезцветяването- не искате да държите сместа повече от нужното. Обикновено за кестеняви коси отмена около 20 минути.

          Тъй като неестесвените цветове (розово, синьо, лилаво, зелено и т.н.) обикновено са семи-перманентни, изискват малко или много поддръжка. Най- напред- горещата вода ги отмива. Не съм човек, който ще си взима хладни душове, но поне когато трябва да плакна косата си го правя с по- хладка вода. (Не го спазвах за синьото, тъй като беше тъмен цвят, и все пак издържаше около месец - Midnight Blue Directions). След изсветляване или обезцветяване, косата е суха, така че е хубаво да се измие с повечко балсам или маска за коса, за да се подхрани. Ествествено, колко по-често се мие косата, толкова по- бързо цвета се отмива. Малък трик- смесете си балсама с коса с малко от семи-перманентната боичка, и ползвайте както винаги. Помага доста за освежаването на цвета при миене. Както и да е, дори и нетретирана коса, не е хубаво да се мие всеки ден. Въпреки всичко, аз го правя, понеже моята се омазнява за около ден и половина, а не мога да търпя да се разхождам с мазна коса. Решение е примерно някое-друго миене на косата да бъде заместено с сух шампоан. Другото, което много изсветлява цвета са всякакъв тип топлости- сешоари, преси и прочие. Ако все пак е изключително наложително, ползвайте някой продукт за защита от топлина.

         В крайна сметка, розовото ми се получи с прасковени нюанси, но и така си го харесвам. В случай, че искате да сменяте цветове, е важно да се знае: Студените тонове неутрализират топлите, и обратно. Червеното покрива синьото. И обратното. Топлите цветове (розово, червено, оранжево и прочие) могат да се измият напълно с топла вода и по- силен шампоан, докато сините, зелените, лилавите и студени тонове като цяло, оставят сиви или зелени следи, които често не могат да бъдат премахнати с шампоан, и се налага обезцветяване.

        Още важност- ако не сте напълно сигурни за подобно нещо, по- добре не го предприемайте. Обезцветяването е перманентно, и за да си върнете цвета, косата трябва да израсте или да се боядиса отгоре в цвят, близък до естественият ви. Изключително кофти е да направите нещо подобно с косата си, и накрая да се окаже, че не сте доволни с резултата. 

Приятно мацане, надявам се да не съм пропуснала нещо. Ако имате въпроси- питайте. 



Живи, здрави, и до скоро четене.

~Clementine


2 коментара:

  1. Crazy hair colours united!

    А розовото омбре с каква боя си го постигнала?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с CrazyColor, ама кое розово не мога да се сетя. Не съм им фен обаче, супер бързо се измиват цветовете.

      Изтриване